Hoe de ontdekkingsreis van Willem Barentsz opnieuw gemaakt gaat worden

|

Info@simondewilde.nl

Ongeveer 400 jaar na dato vaart een replica van het schip waarmee ontdekkingsreiziger Willem Barentsz een noordelijke doorgang naar de oost wilde vinden opnieuw de Noordzee op vanaf West-Terschelling.

Misschien wel mijn favoriete vakantiebestemming is het Waddeneiland Terschelling. De natuur is er ongelofelijk mooi en je komt er heerlijk tot rust. Deze zomer, begin september 2023, kwam ik er weer na er twee jaar niet te zijn geweest. Naast de rust en de natuur zijn het de eilandverhalen die maken dat er altijd iets nieuws te ontdekken en beleven valt.

Dit jaar las ik in de Terschellinger, de lokale krant, dat de replica van de Witte Swaen in de haven van West-Terschelling zou liggen voor een paar dagen. Dit is het schip waarmee de Terschellinger ontdekkingsreiziger Willem Barentsz probeerde in de zestiende eeuw een noordelijke doorgang te vinden naar de oost. Hij strandde op het eiland Nova Zembla en bouwde het Behouden Huis om te kunnen overwinteren.

Het schip is door vrijwilligers nagebouwd in Harlingen en lag enkele dagen in de haven van West-Terschelling om te proefvaren. Uiteindelijk zal het schip dezelfde route afleggen die Barentsz met zijn bemanning destijds maakte. De Terschellinger wist te melden dat de proeven succesvol zijn verlopen en het schip perfect zeilt. Dat het nu wel kan lukken om de reis te maken ligt aan klimaatverandering.

Je kon het schip bekijken en veel eilandgangers deden dit. Helaas kon ik alleen vanaf de wal en de steiger kijken op het moment dat ik er was. Op andere tijdstippen kon je een kijkje nemen aan dek. Wat mij opviel was het gebrek aan luxe als je met een moderne bril kijkt. Ik stel me zo voor dat het nogal afzien was voor Barentsz en zijn bemanning in de zon maar ook de kou. Het was een prikkelend beeld dat zeer tot de verbeelding sprak: de replica in de haven. Een paar dagen later stuitte ik per toeval op het standbeeld van Barentsz dat je in Formerum aantreft.

Voor wie het hele verhaal van Barentsz wil ervaren kan een kijkje nemen in museum ‘t Behouden Huys in West-Terschelling.

Hieronder een foto van het schip dat ik maakte en een foto van beeld van Barentsz in Formerum waar hij werd geboren.