Een verrassing op zaterdagochtend uit de minibieb

|

Info@simondewilde.nl

Minibibliotheken kom je tot mijn grote vreugde steeds vaker tegen. Vaak levert even neuzen een mooie vondst op en ik vind het leuk om boeken terug te geven. Dit weekend vond ik Olga van Bernard Schlink en ik las een interessant artikel over het fenomeen minibibliotheek. Ook tip ik drie andere Duitse schrijvers die het thema geschiedenis in hun werk stoppen.

Doorlopend stel ik mijzelf de vraag: welk boek ga ik lezen? Voor mij is het namelijk van belang om eigenlijk dagelijks iets te lezen wat ik de moeite waard vind. Lezen als primaire levensbehoefte. Ik lees van alles, fictie of non-fictie, soms poëzie of eens stripboek. Vaak iets wat op dat moment mijn interesse heeft. Ik houd een leeslijst bij waar ik titels op zet die me de moeite waard lijken. Maar ik vind het ook leuk om me te laten verrassen en dat gebeurt steeds vaker gewoon op straat. Er verschijnen namelijk steeds meer minibibliotheken in het straatbeeld. Afgelopen weekend stond er toevallig in NRC een artikel over de herkomst van de minibieb en wat er zoal in staat aan boeken.

Prachtige Amsterdamse minibieb
Als ik een minibieb tegenkom mag ik er graag een blik in werpen. Soms staat er iets in wat mijn aandacht trekt zoals afgelopen weekend. In de Amsterdamse Rivierenbuurt stuitte ik aan het Baroniepad zaterdagochtend op deze prachtige bieb met de toepasselijke naam de boekenboom. Het is volgens het Parool de mooiste mininbieb van Amsterdam. Mijn oog viel op het boek Olga van de Duitse auteur Bernhard Schlink. Bekend van onder meer het boek De Voorlezer, wat ik recent, o toeval, ook uit een andere minibieb viste. Het boek is in het Engels vertaald en het heeft mooie grote letters met veel witregels en een aansprekende cover. Ik ben er direct in begonnen omdat de eerste alinea me aansprak.

Duitse geschiedenis
In kort gaat het verhaal over Olga en Herbert wiens levensloop in het eerste deel beschreven wordt. Ze zijn geliefden, bijzondere geliefden want hun liefde is onorthodox en wordt niet geaccepteerd. In het tweede deel, waar ik inmiddels ben beland blik je terug op het turbulente leven van Olga dat zich voltrok tegen de Duitse geschiedenis van de 20ste eeuw. In het derde deel lees je de brieven die Olga schreef aan Herbert en andere personen. Na haar dood komen die brieven post restante tevoorschijn. Je krijgt vanuit drie perspectieven een compleet beeld en dat in circa 280 pagina’s.  

Als ik het boek binnenkort uit heb zet ik het in de minibieb bij mij in de buurt.

Meer boekentips van Duitse schrijvers
Andere boeken van Duitse auteurs waarin de Duitse geschiedenis van de 20ste eeuw een rol speelt en die ik met veel plezier las:

  • De Nieuwe Tijd trilogie van Carmen Korn bestaande uit: dochters van een nieuwe tijd, tijd om opnieuw te beginnen en de tijden veranderen.
  • De ontdekking van de curryworst van Uwe Timm
  • Alles voor niets van Walter Kempowski

PS Inmiddels heb ik het boek uit en kan ik het zeker aanraden. Ik heb het boek in de minibieb bij mij in de buurt geplaatst. Deze staat ter hoogte van de 50-50 store aan de Tiberdreef bij station Overvecht.

PPS De volgende ochtend was het boek al weer weg, op reis met een nieuwe lezer.