Wat kun je leren over AI van een 100-jarige?

|

Info@simondewilde.nl


Deze vraag stelde ik mezelf toen ik het boek ‘The Age of AI’ aanschafte om mezelf te verdiepen in AI. Ik ben eraan begonnen maar heb het nog niet uit. Interessant tot nu toe vind ik de historische en filosofische analyse hoe de mens door de eeuwen heen kennis heeft vergaard en hoe AI dit op zijn kop zet. Verderop in het boek gaat het over de ontwikkeling en opkomst van AI, de toepassingen ervan, die al legio zijn en de consequenties op geopolitiek gebied.
 
Nobelprijswinnaar
Die 100-jarige coauteur van het boek is overigens Henry A. Kissinger (Hij schreef het samen met Eric Schmidt en Daniel Huttenlocher). Ik leerde deze invloedrijke en tegelijkertijd controversiële diplomaat kennen tijdens mijn studie Geschiedenis en Internationale Betrekkingen. Hij was onder andere minister van Buitenlandse Zaken van de VS en Nationaal Veiligheidsadviseur onder presidenten Nixon en Ford in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Hij won de Nobelprijs voor de vrede voor zijn diplomatieke inspanningen tijdens de Vietnamoorlog maar haalde die nooit op en tegelijkertijd betichten zijn tegenstanders hem ervan dat hij juist een oorlogsmisdadiger is.
 
Boeiende figuur
Daarnaast is hij ook auteur van tal van boeken over diplomatieke geschiedenis en geopolitiek. Kissinger is realpolitiker pur sang en omdat hij nog altijd schrijft en adviseert vind ik het een boeiende figuur. Ik kwam het boek op het spoor toen ik een podcast luisterde van The Economist. ‘Kissinger on avoiding world war’.  Daarin spreken de journalisten van The Economist Kissinger uitgebreid in zijn woonplaats New York over de opkomst van China en de rivaliteiten tussen grote mogendheden en natuurlijk AI.

ChatGPT
Heel boeiend die historische insteek van het boek. Ondertussen leer ik mezelf ook werken met ChatGPT want AI heeft ook directe invloed op mijn vakgebied: online communicatie. Mijn bevindingen tot nu toe zijn positief. Maar let op: als je deze tool optimaal wil benutten moet je wel investeren in het onder de knie krijgen van het geven van de commando’s (prompts). Het lijkt ergens een beetje op het inhuren van een freelancer. Als je geen goede briefing schrijft, krijg je geen goede tekst, foto’s of video. Doe je dit wel dan is het resultaat verbluffend en werk je heel effectief aan je contentstrategie.

Zowel de podcast als het boek vind ik een aanrader. Hier de link naar de podcast:
 
https://lnkd.in/e98TzXPa