Wat je over strategisch denken kunt leren van de roman Alkibiades

|

Info@simondewilde.nl

Zonder strategie ben je bij voorbaat verloren. En je plan pas je telkens aan de werkelijkheid aan. Het zijn twee van de lessen uit de historische roman Alkibiades van schrijver Ilja Leonard Pfeijffer die je kunt toepassen in je werkzaamheden.

In de historische roman Alkibiades lees je over het leven van de gelijknamige hoofdpersoon. Hij blikt terug op de rond 460 voor Christus uitgebroken oorlog tussen Sparta en Athene en hun bondgenoten en hij analyseert de strategie van beide partijen en zijn rol daarin als strateeg, legeraanvoerder en politicus.

Sparta stuurt zijn gevreesde leger vanaf de Peloponnesos richting de stadstaat Athene. Eerst vallen de Spartaanse hoplieten de Atheense ommelanden aan. Ze passen de tactiek van de verschroeide aarde toe. Zo hopen ze dat de Atheners, die zich hebben verschanst achter hun stadsmuren, uiteindelijk zullen opgeven omdat de toevoer van graan en andere essentiële voedselvoorraden en grondstoffen opdrogen.

Strategie en tactiek
Het vernietigen van de oogst en de plunderingen slagen, maar omdat de Atheense politicus en strateeg Perikles de boeren heeft geëvacueerd achter de stadsmuren kunnen zij, nadat de Spartaanse troepen zich terugtrekken, weer aan het werk. Athene overleeft ondertussen omdat ze graan en ander voedsel en grondstoffen met hun oppermachtige vloot van overzeese bondgenoten betrekken. Daarbij is de directe confrontatie met het superieure Spartaanse landleger vermeden. En ondertussen werkt Perikles een plan uit om de Spartanen daar te raken waar het hen het meest pijn doet, simpelweg omdat ze dit niet verwachten. Met dezelfde superieure vloot vallen de Atheners doormiddel van korte raids de Spartanen aan op diverse plekken op de Peloponnesos, hun thuisbasis.

Pfeijffer weet de oudheid mooi tot leven te brengen in zijn geweldige en omvangrijke historische roman. De Atheners waren druk bezig met hun strategie en tactiek. Achter alles wat Athene deed en elk succes dat tot stand kwam, zat een plan. Sterker nog, het beroep van Perikles, waarvoor hij jaarlijks democratisch werd verkozen, was dat van strateeg. Overigens gaat het in het boek ook over populisten en de democratie die onder druk staat. De waarheid sneuvelde ook toen als eerste terwijl leugens als waarheid werden geloofd doordat ze maar vaak genoeg herhaald werden. Het is ook een historische spiegel waarop Pfeijffer ons trakteert.

Communicatiestrategie
Ik moest ook denken aan het nu en aan het bedrijfsleven want elk bedrijf of organisatie heeft, als het goed is, een plan dat helpt om de doelstellingen van de organisatie te bereiken. Je bereikt successen in een snel veranderende wereld alleen met een strategisch plan en de uitvoer daarvan. Als freelancer werk ik voor mijn opdrachtgevers ook altijd vanuit een communicatiestrategie. Het grappige is dat ik sinds kort zelf ook vanuit een strategie werk Wat mij dit concreet oplevert? Het geeft houvast bij het nemen van beslissingen in de dagelijkse praktijk en helpt me nadenken over de langere termijn. Concreet weet ik bijvoorbeeld beter wat voor opdracht ik wel en niet aanneem. Nee, zeggen komt nu steeds vaker voor.

Kan jij hulp gebruiken bij een strategisch communicatie- of contentplan? Stuur me een bericht.